Îndrumări privind reţelele sociale Intel

Acestea sunt îndrumările oficiale privind reţelele sociale media Intel. Dacă sunteţi un angajat sau furnizor Intel, care creează sau contribuie la bloguri, programe de tip wiki, reţele sociale, lumi virtuale sau orice altă reţea socială media atât în cadrul cât şi în afara intel.com – aceste îndrumări vi se adresează dumneavoastră. Ne aşteptăm ca toţi cei care participă în reţelele sociale media în numele Intel, să fie instruiţi, să înţeleagă şi să respecte aceste întrumări. În caz contrar, participarea dumneavoastră în viitor va fi pusă în pericol. Aceste îndrumări vor evolua în permanenţă, odată cu apariţia noilor tehnologii şi a noilor instrumente de reţele sociale – reveniţi periodic pe acest pentru a vă asigura că sunteţi la curent cu toate noutăţile.

Atunci când vă implicaţi

Platformele emergente pentru colaborare online schimbă fundamental modul în care ne desfăşurăm activitatea, oferind noi modalităţi de a intra în contact cu clienţii, colegii şi cu lumea întreagă. Este un model nou de interacţiune şi considerăm că utilizarea sistemelor de calcul pentru participarea la reţelele sociale vă poate ajuta să dezvoltaţi relaţii de afaceri mai puternice şi mai prospere. Reprezintă, de asemenea, o modalitate pentru dumneavoastră de a lua parte la conversaţii globale legate de munca pe care o facem la Intel şi despre lucrurile care ne interesează.

Dacă participaţi în reţelele sociale media, vă rugăm să respectaţi următoarele principii recomandate:

  • Rămâneţi la domeniul dumneavoastră de specializare şi oferiţi perspective unice, individuale despre ceea ce se petrece la Intel şi în lumea întreagă.
  • Publicaţi comentarii relevante, în limbaj decent – cu alte cuvinte, nu postaţi mesaje spam şi observaţii care nu se referă la subiect sau sunt jignitoare.
  • Niciodată nu vă grăbiţi şi reflectaţi asupra subiectului înainte de postare. Acestea fiind spuse, răspundeţi în timp util la comentarii, dacă se impune un răspuns.
  • Respectaţi informaţiile şi conţinuturile proprietare, precum şi confidenţialitatea.
  • Dacă nu sunteţi de acord cu opiniile altor persoane, nu vă pierdeţi firea şi fiţi politicoşi.
  • Cunoaşteţi şi respectaţi Codul de conduită IntelTip fişier/Dimensiune: PDF 596KB şi Politica de confidenţialitate Intel

înapoi sus

Reguli pentru implicare

Fiţi transparent. Onestitatea – sau reaua-credinţă – va fi remarcată rapid în mediul reţelelor sociale. Dacă scrieţi un blog despre munca dumneavoastră la Intel, folosiţi-vă numele real, indicaţi faptul că lucraţi pentru Intel şi descrieţi exact funcţia pe care o deţineţi. Dacă aveţi un interes direct privitor la un subiect despre care discutaţi, fiţi primul să indicaţi acest lucru. Transparenţa înseamnă identitatea şi relaţia dumneavoastră cu Intel. Totuşi, trebuie să păstraţi confidenţialitatea privind informaţiile şi conţinuturile proprietare.

Fiţi chibzuit. Asiguraţi-vă că eforturile dumneavoastră de a fi transparent nu încalcă politica de confidenţialitate Intel şi nici prevederile legale referitoare la comunicarea informaţiilor comerciale externe. Cereţi permisiune de publicare sau raportaţi conversaţiile care sunt menite să fie private sau interne în cadrul Intel. Declaraţiile trebuie să fie adevărate şi nu eronate, iar afirmaţiile trebuie susţinute şi dovedite. Testele despre produse trebuie aprobate de echipa de testare corespunzătoare pentru a putea fi publicate extern. Niciodată nu faceţi observaţii cu privire la probleme juridice, litigii sau despre nicio parte cu care ne aflăm în litigiu fără obţinerea unei aprobări în prealabil. Dacă doriţi să scrieţi despre firmele concurente, asiguraţi-vă că aveţi toate detaliile necesare şi deţineţi permisiunea corespunzătoare. Fiţi, de asemenea, înţelept în protejarea dumneavoastră, a confidenţialităţii dumneavoastră şi a informaţiilor confidenţiale Intel. Tot ce publicaţi va fi accesibil pentru multă lume şi va rămâne scris timp îndelungat, prin urmare judecaţi cu grijă conţinutul.

Scrieţi numai despre ce cunoaşteţi. Asiguraţi-vă că scrieţi şi publicaţi în domeniul specializării dumneavoastră, mai ales dacă se referă la Intel şi la tehnologia noastră. Dacă scrieţi despre un subiect în care este implicat şi Intel, dar nu sunteţi expertul Intel în acel subiect, precizaţi în mod clar acest lucru cititorilor. Scrieţi la persoana întâi. Dacă publicaţi materiale pe un site Web din exteriorul Intel, utilizaţi o declaraţie de declinare a responsabilităţii, ceva de genul: „Postările pe acest site sunt ale mele personale şi nu reprezintă neapărat poziţiile, strategiile sau opiniile Intel.” De asemenea, respectaţi legile privind brandurile, mărcile comerciale, drepturile de autor, utilizarea corectă, secretele comerciale (inclusiv procesele şi metodologiile noaste), confidenţialitatea şi dezvăluirea informaţiilor financiare. Dacă aveţi întrebări în acest sens, adresaţi-vă reprezentantului dumneavoastră legal Intel. Nu uitaţi că sunteţi unicul responsabil pentru conţinutul publicat de dumneavoastră.

Percepţia este realitate. În reţelele sociale online, graniţele dintre public şi privat, personal şi profesional sunt destul de neclare. Prin simpla identificare a dumneavoastră ca angajat Intel, creaţi percepţii despre Intel, în rândul acţionarilor noştri, ai clienţilor noştri şi în rândul publicului larg – şi opinii despre dumneavoastră şi colegii, precum şi managerii dumneavoastră. Faceţi-ne mândri. Asiguraţi-vă că întregul conţinutul asociat cu dumneavoastră se află în consens cu munca dumneavoastră şi cu valorile şi standardele profesionale ale Intel.

Este o conversaţie. Conversaţi cu cititorii dumneavoastră ca şi cum aţi discuta cu oameni adevăraţi în situaţii profesionale. Cu alte cuvinte, evitaţi limbajul elaborat sau prea „elevat”. Nu vă temeţi să vă arătaţi propria personalitate şi să vă expuneţi gândurile. Luaţi în vedere idei deschise şi care necesită răspunsuri. Încurajaţi comentariile. Puteţi, de asemenea, să extindeţi conversaţia prin citarea altora care scriu blog-uri despre acelaşi subiect şi permiţând împărtăşirea şi publicarea conţinutului scris de dumneavoastră.

Adăugaţi valoare? Există milioane de cuvinte în lumea întreagă. Cea mai bună modalitate de a le face citite este să scrieţi despre subiecte pe care oamenii le apreciază. Comunicarea socială de la Intel trebuie să ajute clienţii, partenerii şi colaboratorii noştri. Trebuie să provoace confruntarea ideilor şi să întemeieze un simţ al comunităţii. Dacă ajută oamenii la îmbunătăţirea cunoştinţelor şi deprinderilor; la extinderea afacerilor; la realizarea muncii; la rezolvarea problemelor sau la înţelegerea mai bună a tot ceea ce înseamnă Intel – înseamnă într-adevăr adăugare de valoare.

Responsabilitatea dumneavoastră: Tot ceea ce scrieţi reprezintă în cele din urmă responsabilitatea dumneavoastră personală. Utilizarea sistemelor de calcul pentru participarea la reţelele sociale în numele Intel nu este un drept ci o oportunitate, prin urmare luaţi-vă rolul în serios şi respectaţi-l. Dacă doriţi să participaţi în numele Intel, participaţi la instructajul Gigital IQ şi contactaţi Centrul social media de excelenţă. Cunoaşteţi şi respectaţi Codul de conduită IntelTip fişier/Dimensiune: PDF 596KB. Nerespectarea acestor îndrumări şi a Codului de conduită Intel poate pune în pericol participarea dumneavoastră la reţelele sociale. Contactaţi social.media@intel.com pentru mai multe informaţii. De asemenea, respectaţi termenii şi condiţiile oricăror site-uri terţe părţi.

Creaţi puţin entuziasm. În calitate de cetăţean de afaceri şi corporatist, Intel aduce contribuţii importante lumii, viitorului tehnologiei şi dialogului public, într-o gamă variată de domenii. Activităţile noastre de afaceri se concentrează din ce în ce mai mult pe inovaţiile de înaltă valoare. Haideţi să împărtăşim lumii întregi lucrurile incitante pe care le descoperim şi le înfăptuim – şi să deschidem canalele informaţionale pentru a învăţa de la alţii.

Fiţi un conducător. Graniţa dintre o dezbatere sănătoasă şi o reacţie incendiară poate fi neobservabilă. Nu defăimaţi companiile concurente şi nici compania Intel. Şi nici nu trebuie să răspundeţi la orice critică sau observaţie neavenită. Încercaţi să vă formulaţi ideile în aşa fel încât să atrageţi puncte de vedere diferite, dar fără să-i provocaţi pe ceilalţi. Unele subiecte – cum ar fi discuţiile legate de politică sau religie – alunecă mai uşor în zone sensibile. Aşadar, atenţie şi nu uitaţi să ţineţi cont de ceilalţi. După ce s-au rostit anumite cuvinte, acestea nu prea mai pot fi retrase. Iar dacă a început deja o discuţie aprinsă, aceasta este greu de oprit.

Aţi greşit? Dacă aţi greşit, recunoaşteţi-o. Fiţi sincer şi corectaţi rapid greşeala. Dacă publicaţi materiale pe un blog, puteţi opta pentru modificarea postării anterioare – cu condiţia să menţionaţi că aţi făcut acest lucru.

Puţin răgaz nu strică. Dacă sunteţi pe cale de a publica ceva care vă deranjează chiar şi în cea mai mică măsură, nu apăsaţi fără reţinere butonul „publicare”. Aşteptaţi câteva minute, citiţi aceste îndrumări şi încercaţi să descoperiţi ceea ce vă deranjează, apoi remediaţi problema. Dacă sunteţi încă nelămurit, încercaţi să discutaţi cu superiorul sau cu reprezentantul dumneavoastră legal. La urma urmei, ceea ce publicaţi este al dumneavoastră - la fel şi responsabilitatea. Aşadar fiţi sigur pe dumneavoastră.

înapoi sus

Furnizori şi declaraţii

Intel încurajează transparenţa. Ne angajăm să asigurăm certitudinea că şi alţi specialişti de reţele sociale media (inclusiv bloguri, Twitter*, forumuri şi alte reţele sociale) dezvăluie în mod clar natura relaţiilor şi declaraţiile, şi că afirmaţiile despre produsele Intel sunt adevărate şi dovedite.

Vă rugăm să reţineţi că orice expert în reţele sociale contractat, susţinut sau plătit sub orice formă de Intel trebuie să respecte Îndrumări pentru specialiştii în reţele sociale media sponsorizaţi, susţinuţi sau plătiţi de Intel. Ca parte a acestor îndrumări, trebuie să dezvăluiţi faptul că aţi fost susţinut(ă) sau remunerat(ă) de către Intel. Blogul dumneavoastră va fi monitorizat pentru verificarea respectării îndrumărilor şi descrierilor precise ale produselor şi afirmaţiilor noastre.

înapoi sus

Îndrumări privind moderarea

Moderarea reprezintă actul de verificare şi aprobare a conţinutului înainte ca acesta să fie publicat pe site (această măsură se aplică conţinutului din reţelele sociale media scrise în numele Intel, indiferent dacă acest site este găzduit sau nu de intel.com). Intel nu aprobă şi nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul postat de terţe părţi, denumit ca şi conţinut generat de utilizatori (UGC). Acest conţinut include texte postate şi fişiere încărcate (video, imagini, audio, fişiere executabile, documente).

Deşi încurajăm cu tărie participarea utilizatorilor, există câteva îndrumări pe care vă rugăm să le respectaţi pentru a putea oferi un mediu sigur tuturor participanţilor. În plus, Intel aplică metode automate de control pentru a combate conţinutul spam şi dăunător. Conţinutul ce provine din interiorul Intel nu este moderat. Aceasta înseamnă că permitem autorilor de bloguri să publice materiale direct, fără aprobarea noastră, atâta timp cât aceştia deţin instruirea legală necesară.

Moderarea în prealabil. Chiar dacă site-ul obligă utilizatorul să se înregistreze înainte de postare, simpla introducere a numelui de utilizator şi a adresei e-mail nu validează cu adevărat persoana. Din acest motiv, pentru a asigura cel mai redus nivel de risc/cel mai ridicat nivel de protecţie, impunem moderarea tuturor postărilor UGC înainte ca acestea să fie publicate (moderare în prealabil).

Moderarea în comunitate. Pentru comunităţile stabile şi sănătoase, moderarea grupului de către utilizatori regulaţi poate funcţiona foarte eficient. Această procedură este permisă deseori în locul moderării în prealabil – trebuie solicitată, apoi aprobată.

Dialogul online echilibrat. Indiferent dacă conţinutul este sau nu moderat în prealabil sau în comunitate, respectaţi următoarele principii: cel bun, cel rău dar nu şi cel urât. În cazul în care conţinutul este pozitiv sau negativ, dar se află în limitele contextului conversaţiei, aprobăm conţinutul, indiferent de faptul că acesta este favorabil sau nu companiei Intel. Însă, dacă conţinutul este jignitor, defăimător şi se află în afara contextului, îl vom respinge.

Ultima actualizare: Martie 2010