Intel Eğitimi için bir yer seçiniz

İngilizce Bilgiler   İngilizce Bilgiler

Ana Sayfa ›Intel® Eğitim İnisiyatifi  › Intel Öğretmen Programı › Intel Öğretmen Programı – Türkiye › Intel Öğretmen Programı Liderlik Forumu ›

Intel® Öğretmen Programı Liderlik Forumu

Yenilikçi öğretim yaklaşımlarından yeni teknolojilerin kullanımına, eğitimin geliştirilmesine yönelik her alanda ve özellikle yeni nesillerin bugünün bilgi ekonomisi içinde başarılı olacak bireyler olarak yetiştirilmelerinde, siz eğitim liderleri son derece önemli role sahipsiniz. Öğrenme-öğretme süreçlerinde teknolojinin etkili kullanımı konusunda gerçekleştirilen araştırmalar liderliğin önemini açık biçimde ortaya koymaktadır.

Intel® Öğretmen Programı Liderlik Forumu, eğitim kurumlarının liderlerine (İl/İlçe Milli Eğitim Müdürü, Müfettişler, İl/İlçe Şube Müdürleri ve Okul Müdürleri) sorumlulukları altındaki öğretmenlerin daha etkili eğitim vermesini sağlama ve öğrencilerin başarısını arttırma amaçlarına ulaşmak için teknolojiden nasıl yararlanabilecekleri konusunda yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Intel® Öğretmen Programı Liderlik Forumu, aslında, adından da anlaşılabileceği gibi bir eğitimden çok, eğitim alanında liderlik görevi üstlenenlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşmalarına ve işbirliği yapmalarına imkan tanıyan bir iletişim etkinliğidir. Bildiğiniz gibi forum, halkın ya da ilgililerin toplanarak belirli bir konu üzerindeki görüşlerini açık biçimde dile getirdikleri, tartıştıkları ve uzlaşmaya varmaya çalıştıkları alanlara verilen addır. Bu programın Intel® Öğretmen Programı Liderlik Forumu biçiminde adlandırılmasının nedeni, yukarıda belirtildiği gibi eğitime yön veren liderlerin bir araya gelerek öğretim ve yönetim süreçlerinde teknolojiyi en fazla yarar sağlayacak biçimde nasıl kullanabileceğinize ilişkin görüşlerinizi paylaşmanızı ve ortak eylem planları oluşturmanızı sağlayacak bir ortam oluşturma amacıdır. Bu etkinliğin bir başka özelliği ise ‘etkili liderlik’ konulu eğitimlerden farklı olarak, teknoloji kullanımı konusuna odaklanması, eğitim yöneticilerinin ne tür liderlik davranışları sergilemeleri gerektiği üzerinde durmasıdır.

Intel® Öğretmen Programı Liderlik Forumu, teknolojinin eğitimde etkili, verimli, çekici ve sürdürülebilir biçimde nasıl kullanılabileceği konusunda, eğitim kurumları yöneticilerinin vizyon ve misyon geliştirmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Başka bir deyişle, bu etkinlikte teknolojinin öğretim ve yönetim süreçlerinde bir araç olarak etkili kullanımını teşvik etmek, desteklemek ve model olmak için neler yapabileceğini tartışmaktır. Bu arada;

• Öğrenme-öğretme süreçlerinde teknolojinin etkili ve verimli biçimde kullanımını özendirmede, desteklemede ve bu konuda model ya da örnek olmada eğitim liderlerinin oynadığı önemli rolü inceleyecek;
  • Mesleki gelişimi, uygulamaları ve öğrencilerin kalıcı öğrenmesini desteklemek için mevcut kaynakları ve teknoloji araçlarını saptamak, bunlara erişmek ve kullanmak;
  • Öğrencilerin daha kalıcı öğrenmesini sağlamak için teknolojiden yararlanmayı teşvik eden liderlik davranışlarının bir listesini oluşturmak;
  • ISTE Temel Koşullarını ve Liderler/Yöneticiler için ISTE Ulusal Eğitim Teknolojisi Standartlarını (NETS-A) incelemek, analiz etmek ve uygulamak;
  • Okulda ya da il/ilçe de uygulanacak bir Eylem Planı oluşturmak.
Değişim hiç şüphesiz uzun bir süreçtir. Bu süreci tüm adımları ile tanımak, kabul etmek ve uygulamak bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. Değişime karşı oluşabilecek dirençleri kırmak, engelleri aşmak ve bu süreci etkin bir şekilde yönetmek eğitim liderlerinin en önemli görevlerinden birisidir.

Eğitim liderleri bilgiye ulaşmak, yorumlamak, üretmek ve yaymak adına, bilimsel gelişmelerin izinde, tüm topluma rehberlik yapmakla sorumludur. Bu sorumluluk bilincinde olmak bizleri hep daha iyiyi araştırmaya ve yenilikleri özümsemeye sevk etmelidir.

Intel® Öğretmen Programı Liderlik Forumu, Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürütülmektedir. Ülke genelinde illerden seçilmiş olan, müfettiş, şube müdürü ve okul müdürleri aracılığı ile illerde yönetim kademelerinde görevli tüm yöneticilerin eğitimlere dahil edilmesi planlanmaktadır. Bu süreç içinde yöneticilerimizin ve müfettişlerimizin "Eğitim liderleri, öğrencilerin başarılarını arttırmak amacıyla, öğretmenlerin daha etkili öğretim süreçleri yürütmelerine nasıl yardımcı olabilirler?" temel sorusunun cevabını düşünmeleri sağlanmaktadır.
başa dön